Olanda nu mai există în actele oficiale, din acest an.Și-a schimbat numele și de acum încolo va purta denumirea de „Ţările de Jos” (Netherlands). Sună bine.Plec în Netherlands.

Vreau să ajung la magazin, dar trebuie să trec prin haosul de mașini.Unele care sunt parcate pe trotuar, unele care îți obosesc retina din cauza bătrâneții și abandonului pe stradă.Unele care emană o căldură de zici că ești în Africa.Dacă aș avea o baghetă magică, aș vrea să dispară toate!

În ziua de azi semaforul a devenit o adevărată problemă în România.Unde trebuie să fim de 2 ori mai atenți deoarece sunt aceste ” mașinării ”care gonesc în viteză și care nu se sperie de culoarea roșie.Roșu pentru unii nu semnifică nimic.Trebuie să vânezi mașina cu privirea ca să îți dai seama de următoarea mișcare.Nu glumesc.București o apocalipsă a mașinilor.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană (UE) în două statistici tragice: numărul bicicliştilor și al pietonilor care au murit în accidente rutiere raportat la totalul populaţiei, arată Eurostat, citat de Agerpres.Stăm bine.Nu numai la capitolul acesta, așa în general.

Un studiu făcut în anul 2019 în România a arătat că mașina personală este mijlocul preferat al celor mai mulți cetățeni. 50,6% din populație se deplasează astfel în mod constant. Transportul public este a doua cea mai populară opțiune, pentru care optează 32,4% dintre români. 10,4% dintre oameni aleg mersul pe jos, mare parte din timp, iar numai 5,3% preferă mersul pe bicicletă în defavoarea altor mijloace( Sursă: https://www.auto-bild.ro/stiri/mersul-pe-bicicleta-romania-161097.html).

Un alt studiu arată că Bucureştiul este poate cel mai aglomerat şi agresiv trafic auto dintre capitalele UE, deşi România este unul dintre campionii Europei la producţia de biciclete. Multe se duc la export.Ducem la export tot ce avem mai bun și importăm tot ce e mai prost și ieftin.De asta România este unde este.Nu avem nevoie de experți ca să ne dăm seama că nimeni nu vrea să facă ceva durabil și de calitate .Aici mă refer la cei în funcții, care au instrumentele necesare în acest scop dar…..se opresc înainte să înceapa!

Totul pe repede înainte, lucruri de ”mântuială”.

Îi pasă cuiva de țara asta? De viitorul nostru și al ei?Nu suntem capabili să facem nimic.Nimic de calitate.Numai când sunt alegeri mai zboară o frunză.E o zi de bâlci, când toate sunt înșirate ca să se vadă mai bine taraba expusă.Mergi pe stradă, vezi o groapă care așteaptă un semn divin să fie astupată, mai faci 2 pași copaci tăiați aiurea, lucruri care sunt începute și lăsate să doarmă.Nu cumva să fie deranjate.

Țara asta e a fiecăruia în parte.Dacă alte țări pot, reușesc , noi de ce nu copiem rețeta succesului?Noi

de ce nu reușim?

Cazul Olandei, țara cu cele mai multe biciclete din lume.Mai multe biciclete ca numărul de locuitori și care deține cea mai impresionantă rețea de piste.Țineti- vă bine, urmează cifra.35.000 de kilometrii, pe tot teritoriul țării.

Dacă și la noi s-ar implementa acest concept?La noi mersul pe bicicletă reprezintă un pericol.

Un pericol la lista care e demult supra încărcată.Oameni care promit că fac, aduc bibliile lor și le etalează și când se termin mandatele,trec promisiunile ca și ei. Poate o să fie revoluția-ebike, omul poate să dicteze noul trend.

Toată lumea are de câștigat dacă transportul pe bicicletă ar deveni prioritar.Lista e lungă.Începutul e greu.Când ei spun că nu se poate, noi putem veni cu soluțiile.

Un gând despre “Vreau o țară ca-n Olanda.Nu o țară unde mașinile sunt expuse ca la muzeu pe stradă și semaforul nu are gură să vorbească !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s