Ce este publicitatea?

”O formă de comunicare care are ca scop, direct sau indirect, promovarea bunurilor şi serviciilor pentru vânzarea lor consumatorilor indiferent de mijlocul de comunicare utilizat”.

Ea îmbracă multe forme și este folosită în toate suporturile media, tipărite, radio, tv , cinematografie, telefon .

Am înteles că publicitatea este sufletul comerțului dar asta nu înseamnă că poate să faca ce vrea cu noi. E sufocantă. Auzi așa de des publicitate că nici nu ști cum te mai cheamă. Îți invadează creierul și vor să intre în casa ta cu forța. Toată lumea își face publicitate. Uneori nici nu înteleg unele publicități. Unele sunt mai ok, nu așa sufocante dar unele fără sens.

Azi e o zi obișnuită. Deschid mailul și iar sunt bombardată de promisiuni și sfaturi care nici nu le-am cerut. Sigur m-am dezabonat, așa îmi amintesc. Trebuie să fac curat din nou.

Siteu-ri cu promoții, zile care sunt bătute în cui, o avalansă . Tot timpul se strecoară în căsuța mea de mail, nici nu mai am timp să țin pasul cu ele. Sunt mai rapide ca mine.

Publicitatea vinde. Dar spune ea tot timpul adevărul? Publicitatea a devenit o artă. Din ce în ce mai bună să te păcălească. Câte lucruri nu ai cumpărat din cauza publicității și s-au DOVEDIT o țeapă? Îți vindeau promisiuni care s-au dovedit minciuni.

Nu poți să vezi nimic deoarece publicitatea apare. E agasantă. E forțată nici nu ai timp să zici că nu. Când vrei să vezi o emisiune sau un film, publicitatea apare și cu greu dispare. Are timpul ei să te scoată din sărite.

Eu una m-am săturat de publicitatea asta. Lumea e prea rapidă, timpul prea scurt, publicitatea prea multă. După ce cobor să mă uit în căsuța poștală ghiciți ce găsesc. Broșuri, pliante, fluturași. Nici aici nu scap de ele. Până și clanța ușii devine uneori un umeraș pentru pliantele care le lasă omul de la pizza. Covorașul de la ușă care ține de cald revistei de la Ikea. Pe stradă oameni așezați strategic care îți împing un pliant.

Publicitatea nu mai pare credibilă deoarece a devenit o mașină care produce bani.

David Ogilvy (1911- 1999) o figură legendară a publicității care a schimbat pentru totdeauna chipul comunicării comerciale.

În ”Confesiunile unui om de publicitate de David Ogilvy ” zicea că lumea se confruntă cu 4 probleme. Una ar fi că agențiile de publicitate s-au umplut de oameni care privesc publcitatea ca pe un soi de artă de avangardă. Oameni care cu orice chip vor să vândă ceva. Ei pun atenție și reflectoarele spre publicitatea creată nu pe produs în sine. O capcană în care să cazi de la început.

Oare publicitatea trebuie să își schimbe rețeta?

Jacques Séguéla, spunea următoarele: Prea multă publicitate a omorât publicitatea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s